5 reacties op een nieuwe omgeving

Ontdek en boek

Augustus en september zijn de maanden waarin de meeste van onze studenten beginnen met hun avontuur in het buitenland. Het is een bijzondere tijd. Vaak zijn de voorbereidingen al meer dan een half jaar bezig. Er is een waslijst aan formulieren en documenten ingevuld, en wat voor een lange tijd een abstractie was begint opeens wel heel dichtbij de werkelijkheid te komen…

Natuurlijk ervaart iedereen de eerste dagen in een nieuwe omgeving op zijn/haar eigen manier, maar toch zijn er een aantal gemeenschappelijke delers en bekende processen die we vaak tegenkomen. In dit stukje bespreken wij een aantal van deze reacties:

1 - De ‘laat-ik-alles-vastleggen’ reactie

Je bent in een nieuwe omgeving. Alles is onbekend; het lijkt bijvoorbeeld wel alsof de lucht net een ander kleurtje is. Je weet niet zo goed wat je met jezelf aan moet, dus wat doe je? Je maakt foto’s van alles. De wasbak, je nieuwe bed, de straat waar je woont, de planten om je heen. Kijk jongens en meisjes thuis, hier ben ik nu! Op deze manier probeer je je overprikkelde geest een beetje te kalmeren, en het lukt ook nog aardig. Geen zorgen, binnen no time worden al deze nieuwe dingen vertrouwd, maar nu nog even niet.

2 - De ‘waar-ben-ik-aan-begonnen’ reactie

Omdat de meeste studenten een aantal dagen voor de reguliere opening van de school arriveren, kunnen de eerste paar dagen een beetje apart zijn. Vaak zijn er nog weinig mensen on campus, de klaslokalen en winkels zijn nog niet open, en in je appartementencomplex loopt behalve jij nog niemand rond. In combinatie met de jet-lag en nieuwe prikkels kan dit leiden tot enige paniek: waarom ben ik weggegaan uit mijn gespreide bedje? Waar ben ik aan begonnen? Geen zorgen! Dit is een heel normale reactie, en als het balletje van je nieuwe leven een beetje begint te rollen komt het vanzelf weer goed met je tussenjaar!

3 - De ‘new me’ move

Het gebeurt niet heel vaak dat je de kans hebt om helemaal opnieuw te beginnen. Dit is er één van: niemand kent je, niemand weet hoe je was en behalve je koffertje laat je al je bagage achter. Dit is je kans! Voordat je het vliegtuig in stapte ben je naar de kapper geweest, heb je flink geshopt en heb je Sapiens van Yuval Harari gelezen. Met de eerste hand die je schudt begint je nieuwe project: new home, new me!

4 - De ‘doe-maar-normaal’ reactie

Je gaat dan wel in het buitenland studeren, maar als nuchtere Nederlander moet je daar ook niet te veel achter zoeken hoor. Op dag één zit je om zes uur met je bord op schoot je Amerikaanse frietjes te prakken. Jij maakt je geen zorgen, houdt vast aan je routines en zorgt er wel voor dat je omgeving zich naar jou schikt!

5 - De ‘van-alles-een-beetje’

Lijstjes zijn leuk, en het zou zomaar kunnen dat je grotendeels in één van de bovengenoemde categorieën past, maar de kans is het grootst dat je van al het bovenstaande een beetje in je hebt. Je probeert door deze combinatie van reacties vorm te geven aan de nieuwe setting waar je leven zich in gaat afspelen en dat is heel normaal en leerzaam. Geniet ervan en zie de ups én downs als kansen om te groeien!

  • 35 jaar ervaring
  • 100% Nederlandse organisatie
  • Onafhankelijk dus objectief
  • Persoonlijke benadering
  • Maatwerk, zakelijk of privé
  • Studies en taalreizen wereldwijd
  • Kwaliteit gegarandeerd
  • Complete service van A tot Z