4 voordelen van een Interlanguage Tussenjaar

Een tussenjaar nemen is niet meer zo uniek dat we je moeten uitleggen wat het is, of waarom het leuk kan zijn. Maar omdat er zo veel verschillende manieren zijn om er een jaartje tussenuit te gaan, is het wel handig om even goed op een rijtje te hebben wat voor programma's er bestaan, en wat je er nu precies aan over kunt houden! Met Interlanguage Study Abroad kun je via een taalreis, high school of college programma voor een langere periode naar het buitenland. Naast een overvloed aan vrijheid en lol bevatten deze trajecten altijd een educatief randje. In deze blog wordt daarom besproken wat de voordelen zijn van zo’n “educatief” tussenjaar…

1. Verlicht de keuzestress

In Nederland is het onderwijs zo ingericht dat je wordt geforceerd om al op jonge leeftijd belangrijke levenskeuzes te maken: na groep acht word je al voor het eerst ingedeeld op verschillende niveau’s, aan het einde van de derde klas kies je een vakkenpakket en tijdens je eindexamen moet je al in staat zijn om te kiezen welke studie en beroep het beste bij je passen. Deze structuur heeft zijn voordelen, maar tegelijkertijd wordt er wel ontzettend veel van de gemiddelde Nederlandse scholier gevraagd. Het is heel normaal en begrijpelijk om onzeker te zijn over je studiekeuze.

Een tussenjaar kan enorm helpen in dit proces. Het geeft je de kans om je overwegingen even te laten rijpen terwijl je zelf niet stil zit maar juist enorm blijft groeien. Bovendien geeft een tussenjaar je de kans om verschillende opties uit te proberen. Twijfel je tussen psychologie, biologie of scheikunde? Als je voor een tussenjaar op een universiteit uit ons college programma kiest kun je tijdens je ‘year abroad’ vakken uitproberen van alle drie de opties! Denk je het al te weten maar durf je de knoop toch nog niet door te hakken? Kies dan meerdere vakken van deze studie en kijk of het programma je op het hoger onderwijs net zo goed bevalt als je had gehoopt! Heb je nog geen idee? Kies dan juist een heel divers pakket met vakken van pottenbakken tot fysische natuurkunde!

De combinatie van een nieuwe, dynamische en uitdagende omgeving in het buitenland en het kunnen ‘samplen’ van de verschillende studiemogelijkheden die je overweegt zorgen ervoor dat je dankzij jouw persoonlijke en academische groei na je tussenjaar veel beter weet hoe je jouw leven als student vorm wilt geven. Uit onderzoek is is gebleken dat studenten na het genieten van een tussenjaar met een educatief karakter significant minder vaak stoppen of wisselen van studie. Een educatief tussenjaar kan dus enorm helpen met het verlichten van de keuzestress en het verscherpen van je studiekeuze.

2. Vogelvrij én productief

Een goede balans tussen vrije tijd en productiviteit is een evenwicht waar mensen hun hele leven naar op zoek zijn. Het is nog niet eenvoudig om leerzame, nieuwe en uitdagende activiteiten op een succesvolle wijze af te wisselen met leuke, ontspannen en chille momenten. Zeker voor jongeren met een tussenjaar is dit een delicaat spel. Het is namelijk juist het idee dat een tussenjaar fungeert als een vrije en blije periode in een leven wat voor een groot deel uit hard werken en studeren zal bestaan. Aan de andere kant is het ook belangrijk om productief te blijven, om je hersenen te blijven gebruiken en om aan je professionele vaardigheden te blijven werken.

Een van de grote voordelen van een tussenjaar bij Interlanguage Study Abroad is dat je in alle gevallen (bij zowel een taalcursus, high school programma en college experience) een natuurlijke balans behoudt betreft productiviteit en vrije tijd. Aan de ene kant ben je vogelvrij: je cijfers en toetsen tellen niet mee voor een groot en belangrijk diploma, je bent zelf in staat om te kiezen hoe zwaar je een programma voor jezelf wilt maken en je bent in een nieuwe setting waar ontzettend veel leuke en nieuwe dingen te ontdekken zijn. Aan de andere kant blijf je altijd met een been in een productieve en academische sfeer: je leert een taal of volgt vakken op high school of university niveau. Daardoor voel je je tijdens een Interlanguage tussenjaar zowel vakantieganger als student!

Deze combinatie zorgt niet alleen voor een prettige balans in het tussenjaar zelf, maar zorgt er ook voor dat je niet een enorme knop hoeft om te zetten wanneer je je studie weer voortzet in Nederland. Omdat je nooit volledig ont-went om productief te werken blijft de student in jou nog een beetje wakker.

3. Wortelen & organisch leren

Het is een (terecht) populaire ambitie van reizigers om tijdens een tussenjaar niet alleen ergens doorheen te trekken, maar om ook echt deel uit te maken van ‘the community.’ Als je op reis bent is het echter nagenoeg onmogelijk om het toerist-zijn te passeren. Pas als je ergens voor een langere tijd bent en je naast alleen het ‘ervaren’ van de vreemde cultuur een reden hebt voor je verblijf, is het pas echt mogelijk om onderdeel uit te maken van de mensen die er echt wonen en leven. Ironisch gezien kun je eigenlijk pas het ‘echte’ leven van een plek ervaren als je er voor meer dan alleen de ‘ervaring’ heen gaat. Bij onze taalreizen, high school- en college programma’s heb je altijd een actieve dagbesteding. Je leert de taal of draait zelfs volledig mee met je leeftijdsgenoten op high school of college! Ergens voor een langere tijd echt 'leven' zorgt ervoor dat je investeert in het wortelen op een nieuwe plek. Dit resulteert in een zeer rijke ervaring met veel voldoening en waardevolle interacties. Je kunt vaste gast worden in het lokale café, zelf weten bij welke bakker ze de lekkerste broodjes bakken en de leukste wandelroute naar je lessen uitvinden.

Naast het feit dat dit de diepgang van je buitenlandverblijf vergroot zorgt dit wortelen ook voor een niet te evenaren leeromgeving. Omdat je je volledig onderdompelt in de cultuur en setting van een taalgebied is er een constante en ongeforceerde interactie met de taal die je wilt verbeteren. Los van je formele leermomenten ben je op deze manier constant bezig met het verbeteren van je casual en conversationele taalvaardigheden. Dit ontbreekt bij een cursus in Nederland en mist ook bij de setting van een reis waar groepen non-native backpackers elkaars Engels alleen maar minder goed maken. Kortom, de unieke echtheid van de Interlanguage tussenjaar-setting is een grote pré die je op geen andere manier kunt repliceren.

4. Internationaal netwerk en CV

De eerste drie voordelen in dit artikel zijn krachten die vooral in je eigen voordeel werken; het zijn interne voordelen. Dat is zeer belangrijk, maar uiteindelijk is het natuurlijk ook prettig als je tussenjaar ook op een praktisch en professioneel niveau helpt. Gelukkig is dat ook bij de Interlanguage programma’s het geval. Je kunt je taalreis bijvoorbeeld bijna altijd afsluiten met het afnemen van een taalexamen. Daarmee kun je een zwart op wit taaldiploma halen waarop expliciet staat beschreven hoe goed je de taal beheerst. Een langere onderwijs-gerelateerde periode in het buitenland staat bovendien op je CV als garantie voor een hoog conversationeel taalniveau. Het internationale netwerk wat je tijdens je tussenjaar opdoet maakt je sociale wereld, maar ook je zakelijke wereld direct oneindig veel groter. Tenslotte staat een educatief tussenjaar op je CV voor meer dan alleen een ingevuld jaar: een initiatief van dit formaat staat symbool voor karaktereigenschappen als gedrevenheid, flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Dit zijn allemaal eigenschappen die je daadwerkelijk ontwikkelt, maar vervolgens ook met een duidelijke context op papier kunt zetten!

Vind jouw tussenjaar

  • 35 jaar ervaring
  • 100% Nederlandse organisatie
  • Onafhankelijk dus objectief
  • Persoonlijke benadering
  • Maatwerk, zakelijk of privé
  • Studies en taalreizen wereldwijd
  • Kwaliteit gegarandeerd
  • Complete service van A tot Z