High School - FAQ

Veel gestelde vragen

High School

Hieronder vind je antwoord op de meeste gestelde vragen over High School. Zit jouw vraag er niet tussen? Bel of mail ons dan met je vraag!

Hoe lang kan ik gaan?

De meesten kiezen ervoor om een jaar naar High School te gaan, maar je kunt ook een semester (halfjaar) gaan. In dat geval kan je kiezen om te starten in augustus of januari. Het prijsverschil tussen een semester en jaar is echter relatief klein, zeker bij High School Classic. High School Select biedt je ook de mogelijkheid om langer dan een jaar te gaan.

Wanneer kan ik gaan?

De meesten kiezen ervoor om na hun middelbare school naar High School te gaan, als tussenjaar. Maar je kunt ook tijdens je schooltijd hier een jaar of semester naar High School gaan. Gewoon, omdat het jou beter uitkomt of omdat je na je eindexamen misschien te oud bent voor High School.

Je kunt tijdens of na je VMBO, HAVO of VWO gaan. Als je VWO doet is het vaak handiger om een jaar tussendoor naar High School te gaan. Er is slechts een heel beperkt aantal plaatsen voor na VWO, mits je niet ouder dan 18,5 bent bij aanvang en je je héél tijdig aanmeldt. Neem hiertoe zo vroeg mogelijk contact met ons op.

Kan ik na terugkomst een jaar overslaan?

Meestal lukt dat niet. De onderwijsprogramma’s in Amerika zijn behoorlijk anders dan bij ons. Houd er dus rekening mee dat het niet vanzelfsprekend is dat je na terugkomst weer bij dezelfde klasgenoten kunt komen. Overleg met je school in Nederland wat de mogelijkheden zijn.

Kan ik sporten tijdens mijn High School jaar?

Jazeker! High Schools hebben vaak uitgebreide sportmogelijkheden en men vindt het fijn als leerlingen daaraan meedoen. Of je aan een bepaalde sport kunt meedoen is uiteindelijk aan de school of coach. Als je VWO hebt afgerond kan het zijn dat je niet in het schoolteam van een bepaalde sport mag spelen.

Als je heel specifieke sportwensen hebt en/of VWO hebt gedaan, dan biedt ons High School Select je daarvoor uitgebreidere mogelijkheden.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om voor het High School-programma in aanmerking te komen?

Je bent tussen de 15 en 18,5 jaar, haalt redelijke tot goede cijfers op school en hebt een redelijke tot goede kennis van de Engelse taal. Bovendien dien je gemotiveerd te zijn om een jaar of semester lang in een hele nieuwe omgeving te wonen en je aan te passen aan nieuwe gewoonten en situaties.

Hoe word ik op mijn uitwisselingsjaar voorbereid?

De voorbereiding begint al bij het interview en het aanmeldingspakket. Enkele maanden voor vertrek houden we een oriëntatiebijeenkomst met alle toekomstige 'exchange students' en hun ouders. Tijdens de bijeenkomst worden belangrijke dingen besproken en zijn er ook oud-deelnemers aanwezig, die over hun ervaringen kunnen vertellen en je goede tips kunnen geven. Ook kunnen we je na je aanmelding in contact brengen met een oud-deelnemer bij wie je terecht kunt met allerlei praktische vragen of gewoon om jouw spanning een beetje met een 'ervaren' iemand te delen. Verder krijgen jij en je ouders nog een handboek, waarin alles nog eens op een rijtje staat. En natuurlijk kunnen jij en je ouders ons altijd bellen als jullie vragen hebben.

Met wie heb ik contact van Interlanguage als ik in Amerika zit?

Jouw directe aanspreekpunt wordt jouw 'International Coordinator' (IC). De IC zorgt voor jouw plaatsing op een school en in een gastgezin, maar daar houdt de zorg niet op. Na jouw aankomst in Amerika zal de IC jou en de andere 'exchange students' in de regio uitnodigen voor een kennismakingsbijeenkomst. Ook organiseert de IC enkele activiteiten of bijeenkomsten tijdens jouw uitwisselingsjaar en houdt hij/zij contact met je over de telefoon en per post om te kijken hoe het met je gaat. Tevens heb je een aantal andere contactpunten in de vorm van een 'regional' en een 'national advisor', die je kunnen helpen als je jouw IC niet kunt bereiken of als je een wat ingewikkelder vraag hebt. Ook kun je altijd contact opnemen met ons kantoor in Rotterdam tijdens kantooruren, we vinden het leuk van je te horen. En natuurlijk is er het gratis 24-uursnummer in Amerika, dat je in noodgevallen altijd kunt bellen.

Hoe worden mijn ouders geïnformeerd als ik in Amerika zit?

Je ouders krijgen maandelijks via ons een update van hoe het met je gaat, over de situatie bij je gastgezin en op je school. Zij kunnen ook altijd met ons contact opnemen als ze vragen hebben. Daarnaast horen ze natuurlijk ook rechtstreeks van jou.

Waar zit jullie hoofdkantoor?

Interlanguage Study Abroad is een onafhankelijke, Nederlandse organisatie. Voor High School USA werken we met Amerikaanse partnerorganisaties ter plaatse. Hier komt je aanmeldingspakket dan ook terecht zodra het helemaal compleet is. Onze collega's zullen er dan voor zorgen dat de IC's in het land op de hoogte zijn van jullie profielen, zodat er een school en gastgezin voor je gezocht kan worden.

Wanneer kan ik me inschrijven?

Dat kan nu al. Het lijkt misschien nog een beetje vroeg, maar we houden nu ook al interviews met studenten die zich hebben aangemeld voor volgend schooljaar. Zo heb je in ieder geval genoeg de tijd om jouw plaatsingspakket in orde te maken en wellicht nog te kiezen voor een plaatsing in een bepaalde staat in de USA. Wil je een staatsvoorkeur opgeven, dan raden we je aan om je zo vroeg mogelijk in te schrijven.

Wanneer hoor ik of ik geaccepteerd ben voor het programma?

Na ontvangst van je aanmelding hoor je snel van ons en zullen we een afspraak maken voor het interview. Tijdens het interview zullen wij proberen ons een zo goed mogelijk beeld van je te vormen op basis van een persoonlijk gesprek, je cijfers, je brief en alles wat er verder ter sprake komt. Binnen een paar dagen hoor je dan of je geaccepteerd bent.

Kunnen jullie me in contact brengen met oud-studenten?

We willen je graag in contact brengen met oud-studenten of studenten die momenteel in het buitenland verblijven. Zo kun je weer wat meer over ons programma en de High School-ervaring te weten komen. Bel of e-mail ons.

Wat gebeurt er als het niet klikt met mijn gastgezin?

We proberen natuurlijk voor iedere student een geschikte familie te vinden. Soms gebeurt het echter dat het gewoonweg niet gaat met een student en een gastgezin. We zullen altijd eerst proberen of er bepaalde zaken uitgepraat kunnen worden. Wie weet berust een probleem op een simpel cultureel verschil of misverstand en kunnen jij een je gastgezin na een goed gesprek een leuk jaar hebben met elkaar. Soms blijkt het echt niet te gaan. In zo'n geval gaan we op zoek naar een nieuw gastgezin of wie weet heb jij inmiddels iemand leren kennen bij wie je wilt en kunt wonen. Ook deze nieuwe tweede gastgezinnen dienen door onze Amerikaanse partnerorganisatie voor het programma geaccepteerd te worden.

Kan ik autorijden als ik in Amerika ben?

Als er op jouw school autorijles wordt gegeven mag je hieraan deelnemen en kun je zelfs je Amerikaanse rijbewijs halen. Buiten de lessen om mag je echter niet rijden. Je doet dus tijdens de lessen puur ervaring op, maar dat is zeker mooi meegenomen. Houd er rekening mee dat je voor autorijden, en dus ook voor autorijles, zelf moet zorgen voor een aanvullende verzekering met voldoende dekking.

Ik wil graag meer weten over tussenjaar of High School

Bel of mail ons dan met je vraag of maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek op ons kantoor in Rotterdam.

Hoe kan ik me aanmelden voor High School?

Stuur het Kennismakingsformulier High School in, en we nemen contact met je op! Dit formulier bindt je nog tot niets, je definitieve beslissing maak je pas later.

  • 35 jaar ervaring
  • 100% Nederlandse organisatie
  • Onafhankelijk dus objectief
  • Persoonlijke benadering
  • Maatwerk, zakelijk of privé
  • Studies en taalreizen wereldwijd
  • Kwaliteit gegarandeerd
  • Complete service van A tot Z