Ervaringen Taalreizen

Lees enkele ervaringen van deelnemers

Bij 3 maanden in Frankrijk denk je vast aan elke ochtend croissantjes eten, eeuwig vakantie en wijn. Ik heb het zelf mogen meemaken en kan jullie vertellen dat het toch iets anders is. Ten eerste heb ik ontdekt dat de Fransen überhaupt al bijna geen ontbijt eten en als ze het doen is het niet met croissants want 'die eten we alleen bij gelegenheden als verjaardagen'. Het leuke van een taalreis is dat je achter de gewoontes van een land en haar cultuur komt en dat je echt onder de mensen bent. Ik verbleef bij een Frans gastgezin in Aix-en-Provence in Zuid-Frankrijk waar ik vier nieuwe broertjes en zusjes had, ik had vrienden gevonden in een karaokebar en had natuurlijk nog alle internationale mensen van de taalschool waar ik heenging. Eeuwig vakantie was het dus ook niet, want ik ging gewoon naar school. Op de school waar ik zat, zit je in klassen van 3-10 personen en focussen ze vooral op het mondelinge gedeelte van de taal. We deden luisteroefeningen en praatten heel veel tijdens de les, dat mag ook niet op veel scholen. Hier ontmoet je heel veel verschillende mensen uit veel verschillende landen. Zo heb ik bijvoorbeeld nog nooit zoveel Zweden buiten Zweden zelf gezien, maar ook veel andere nationaliteiten. Van al die mensen heb ik ontzettend veel geleerd over natuurlijk Frankrijk, maar ook Brazilië, Zweden en Korea, om er een paar te noemen. Die mensen heb ik weer de Nederlandse cultuur laten zien, ik heb ze bijvoorbeeld ontbijtkoek laten eten en over Sinterklaas verteld terwijl we kruidnoten aten. Nederland heeft veel meer cultuur dan ik dacht en we hebben ook heel wat gewoontes die buitenlanders maar vreemd vinden, ben ik achtergekomen. Ik heb er heel wat contacten aan overgehouden en heb nu overal op de wereld logeeradresjes. Wat er wel hetzelfde was als verwacht, was natuurlijk de wijn. Overal in de stad zie je "caves" waar ze wijn verkopen of kun je wijnproeverijen doen. Door bij een gastgezin te verblijven, heb ik ook veel geleerd over de Franse cuisine, mijn 'maman française' kookte typisch Provençaals en het was heerlijk. Al met al heb ik een hele fijne tijd gehad in Frankrijk, ik ben heel veel te weten gekomen over Frankrijk maar ook over mezelf en ik zou er heel graag nog een keer heel willen gaan. De gilets jaunes overal op de snelweg houden me niet tegen.

Ilse, 18 jaar, 12 weken Academisch Semester cursus, Aix-en-Provence

---

Ik heb in Antibes geweldige mensen ontmoet en super veel geleerd. Ik heb echt een geweldige tijd gehad en kan niet wachten om weer weg te gaan!

Judith, 18 jaar, 12 weken DELF-examencursus, Antibes

---

De week in Berlijn was voor mij een heel bijzondere ervaring. Het was voor het eerst dat ik zo'n soort reis maakte en het was ook voor het eerst dat ik in Berlijn was. De combinatie van 's ochtends geconcentreerd werken en 's middags mijn eigen gang gaan, beviel erg goed. 's Ochtends was ik onder de mensen en leerde van alles over de taal en het land, 's middags fietste ik door de stad en bezocht ik allerlei musea, interessante plekken uit de geschiedenis en filmlocaties van enkele favoriete films ('Lola rennt' en 'Sommer vorm Balkon'). De wijk waar de school gevestigd is, Prenzlauer Berg, is eigenlijk al een wereld op zich, met allerlei leuke winkels en restaurants waar je goedkoop kunt eten. Ook is er de Kulturbrauerei, waar ik naar de film ben geweest en een fiets huurde. Mijn studiegenoten vond ik sympathiek en ook qua intelligentie sloot het goed aan. Voor Janna, de lerares, had ik veel respect; een kei. Het huiswerk was te overzien, dat deed ik 's avonds op mijn kamer.

Harry, 52 jaar, 1 week Intensief-cursus, Berlijn

Enkele jaren later ging Harry opnieuw:

Ik heb weer erg genoten van Berlijn. 's Ochtends flink je hersens gebruiken in groepsverband, 's middags gelegenheid om de stad te verkennen en het geleerde meteen in praktijk te brengen. Ik huurde dit keer geregeld een fiets bij de nabijgelegen Kulturbrauerei, waarmee ik de stad doorkruist heb. Je merkt dat je elke keer dat je deelneemt aan zo'n cursus beter wordt in contact maken met medestudenten. Dat je niet alleen Duits leert, maar ook in aanraking komt met heel uiteenlopende culturen, vind ik heel verrijkend. De leraressen Petra en Nina vond ik uitstekend. Ze wisten over de meest uiteenlopende onderwerpen mee te praten en lieten onze hersens knarsen. De groep was ook gezellig. Zo dronken we met een groepje elke dag koffie aan de overkant van de school. Ook de accommodatie is eigenlijk ideaal: midden in Prenzlauer Berg, maar toch in een soort groene oase. De voorzieningen zijn prima. De buurt is ook erg fijn, je bent bijvoorbeeld zo in het Mauerpark. Met metro en tram kun je snel door de stad reizen.

Harry, 56 jaar, 2 weken 30+cursus en campus studio, Berlijn

---

Hoi! Ik ben Saskia, 17 jaar en ik ben voor ruim 3 maanden naar Brisbane in Australië geweest om een Cambridge Advanced examencursus te volgen. Van te voren was ik erg nerveus, maar die drie maanden gingen voorbij alsof het maar een weekje was. Elk weekend ging ik iets leuks doen met mijn nieuwe vrienden van over de hele wereld! Zo gingen we naar het strand, naar een eiland, skydiven, kayaken, bergbeklimmen en allerlei andere super leuke activiteiten. Sommige waren georiganiseerd bij de instituut, die regelde altijd 'discount'. Ik ben ook voor een weekje naar Cairns gegaan, ten noorden van Brisbane, om de eclips te aanschouwen en te scuba-diven. Het is niet anders te beschrijven dan een once-in-a-lifetime-experience. Unforgettable :-) Het was dan ook erg jammer dat ik weer naar huis moest. Op de terugweg kwam ik Nederlanders tegen en deze mensen dachten dat ik geen Nederlander was omdat mijn Engels inmiddels zo goed geworden was!

Saskia, 17 jaar, 13 weken Cambridge Examencursus, Brisbane

---

Vier weken in Malaga! Ik heb vier weken van mijn zomervakantie doorgemaakt in het mooie Malaga. Vier weken lang heerlijke tapas en paella eten terwijl je met een 'tinto de verano' in je hand zit te genieten van de zon en de zee. Een heerlijke plek om naartoe te gaan. Het is een fantastische plek om Spaans te leren de leraren zijn leuk en enthousiast. Ik heb hier een geweldige tijd gehad, super veel mensen leren kennen van over de hele wereld o.a. uit Brazilië. Zweden, Duitsland, Ierland, Schotland, Duitsland, Polen, Rusland, Slowakije, België, Italië, Zwitserland, Frankrijk en ook een paar Nederlanders (maar niet zoveel..). Het instituut is van hoge kwaliteit en erg gedreven dat je zoveel mogelijk leert, het is in een hoog tempo wat aan het begin even schrikken is maar al snel went. Iedere vrijdag heb je een toets om te kijken of je het niveau hebt behaald, doe je dit niet is dat niet erg - je kan de course gewoon nog een keer overdoen. Toch blijft het ook nog vakantie want je kan na je lessen heerlijk genieten bij het zwembad en daarna uiteten gaan en in de avond op stap. Malaga is een super fijne stad omdat het juist niet zo groot is. Je kent al snel de weg en het is een zeer veilige stad. Ik kan Malaga en het instituut aan iedereen aanraden!

Stefanie, 21 jaar, 4 weken Intensief-Plus cursus, Malaga

  • Ruim 30 jaar ervaring
  • Nederlandse organisatie
  • Onafhankelijk
  • Persoonlijke benadering
  • Maatwerk, zakelijk of privé
  • Studies en taalreizen wereldwijd
  • Kwaliteit gegarandeerd
  • Complete service van A tot Z