High School in Amerika stappenplan

De Amerikaanse high school en het leven dat erbij hoort is een setting die behoorlijk tot de verbeelding spreekt. Dankzij films als The Breakfast Club en Ferris Bueller’s Day Off werd het leven van de Amerikaanse high school student al in de jaren 80 vereeuwigd in de collectieve geheugens van de Nederlandse pop-cultuur. Sindsdien is de ‘high-school’ movie een genre op zich geworden. Van High School Musical, Mean Girls en Easy A tot Superbad, 21 Jump Street en Booksmart; de clichés van de Amerikaanse high school spelen een grote rol in onze versie van de Amerikaanse droom. Zou je wel mee willen doen in het American Football Team, of zou je ze juist als cheerleader willen toejuichen? Ben je meer een Glee-geek of lijkt het je leuk om mee te gaan naar band-camp? Het feit dat jij deze “tropes” zonder enige moeite herkent maakt de middelbare school-cultuur in de VS heel bijzonder. Ondanks dat het natuurlijk niet precies zo is als ‘in de film,’ zul je - wanneer je er bent - zeker een aantal keren met je ogen moeten knipperen om zeker te weten dat je er niet in één meespeelt. Daarnaast is de actieve en positieve sfeer op Amerikaanse scholen tastbaar anders dan in Nederland: activiteit en betrokkenheid wordt door iedereen enorm bemoedigd, en de gemiddelde Amerikaanse student doet mee aan meer clubjes en activiteiten dan ze op twee handen kunnen tellen.

Dankzij het High School USA programma van Interlanguage Study Abroad is het mogelijk om een heel (of half) jaar mee te draaien als high school leerling in Amerika! Maar hoe werkt dit programma nu precies? Hieronder staat stap voor stap uitgelegd hoe een aanmelding tot high school student in zijn werk gaat:

Kan ik meedoen?

Het high school programma is een intensief programma dat alleen goed werkt met duidelijke regels en richtlijnen. Eén van de pijlers van het het programma is dat je onderdeel uitmaakt van een Amerikaans gastgezin, en dat je past in de setting van de middelbare school ter plaatse. Daarom is het belangrijk dat je tussen de 15 en 18 jaar oud bent tijdens je jaar in Amerika, en dat je comfortabel bent met het idee dat je een jaar gaat meedraaien met een voor jou nieuw gezin. Een goed moment om mee te doen aan het high school programma is bijvoorbeeld na het behalen van je VMBO/HAVO diploma of na 5 VWO. Je kunt ook nog meedoen na het afronden van je VWO, maar alleen aan de Plus of Select variant (of je kunt meedoen aan het net zo leuke college programma van Interlanguage Study Abroad!).

Wat vind ik belangrijk?

Er zijn drie verschillende high school programma’s: Classic, Plus en Select. Probeer van tevoren voor jezelf duidelijk te maken wat belangrijk voor je is. Heb je hele specifieke wensen? Wil je bijvoorbeeld per se waterpolo spelen in Oregon? Via het Select programma kun je precies kiezen op welke school je terecht komt. Heb je familie in Maine en wil je graag in de buurt naar school? Via het Plus programma kun je één eis geven qua locatie of activiteit. Ben je niet bang om een sprong in het diepe te maken, en hou je de kosten graag zo laag mogelijk? Dan is het Classic programma - veruit ons meest populaire programma - geschikt voor jou. Via dit programma word je een jaar lang opgenomen door een gastgezin dat op geen enkele wijze gecompenseerd wordt voor het hosten.

Kom langs!

Ben je geïnteresseerd? Maak een afspraak voor een vrijblijvend intake gesprek met jou en (één van) je ouders op ons kantoor in Rotterdam. In dit gesprek leggen we nog eens uit hoe het programma precies werkt. Het is belangrijk dat dit middels een persoonlijk gesprek gebeurt omdat het high school programma werkt aan de hand van een aantal belangrijke regels. Als je wilt kan je aansluitend aan de afspraak meteen het persoonlijke interview en de Engelse taaltest bij ons afleggen. De taaltest moet je halen om mee te kunnen doen aan het programma.

Hoe word ik gekozen?

Omdat de meeste deelnemers kiezen voor het Classic programma wordt in dit hoofdstuk uitgelegd hoe dit programma verder in z’n werk gaat. Wanneer je officieel bent aangemeld voor het high school programma vul je online een uitgebreid portfolio in. In dit document vertel je gedetailleerd wat voor persoon je bent, wat je hobby's en ambities zijn, uit wat voor gezin je komt en waarom je mee wilt doen aan het programma. Met deze stapel documenten onder de arm gaan medewerkers van onze Amerikaanse partnerorganisatie op zoek naar het best passende gastgezin. Al onze gastgezinnen worden zorgvuldig en uitgebreid gescreend. Wanneer één van deze gezinnen een goede match ziet met jou, gaat het balletje rollen.

Omdat de Amerikaanse gastgezinnen puur aan dit programma meedoen omdat ze het leuk en ‘fulfilling’ vinden om internationale gastkinderen op te nemen in hun huishouden, is het Classic programma zo georganiseerd dat de keuze bij de gastgezinnen ligt. Wanneer je meedoet aan de Classic variant heb je zodoende niet de mogelijkheid om te kiezen waar je terecht komt. Deze keuze leg je in de handen van je gastgezin. Bovendien schrijf je je niet in voor een hotel van een jaar, maar is het echt de bedoeling dat je onderdeel uit gaat maken van een gezin. Verwacht dus dat je een steentje bij gaat dragen in het huishouden waar je terecht komt, en houd er rekening mee dat je je aan de regels houdt die in het gezin gelden.

Dat is het?

Nog niet helemaal. Helaas is het gastgezin niet de enige partij die akkoord moet gaan met je komst. Amerika is een groot - en zoals je zult merken - bureaucratisch land, dus er moeten eerst een aantal externe partijen een handtekening zetten. Het belangrijkste instituut is in dit geval de public high school in de buurt. Na de initiële toezegging van het gastgezin kan je aanmelding nog een tijd op het bureau van de high school terecht komen. Vanaf het moment dat je je hebt ingeschreven (voor aanvang in september is dat uiterlijk 1 maart) kan het erg fluctueren wanneer je officieel wordt gematcht. Dit heeft niets met de kwaliteit van je portfolio en je karakter te maken, maar ligt eigenlijk altijd aan de vele bureaucratische wachtrijen waar je aanmelding in terecht komt. Het kan dus zijn dat je binnen een paar weken van je aanmelding wordt geplaatst, maar het kan ook een paar maanden duren. Het is belangrijk om daar rekening mee te houden. Tijdige aanmelding kan alleen maar helpen!

Wanneer hoor ik waar ik terecht kom?

Om teleurstelling en onduidelijkheid te voorkomen hoor je pas waar je terecht komt als alle partijen akkoord zijn. Het kan dus zijn dat er al een tijdje een potentieel gastgezin voor je is gevonden, maar dat je daar nog geen bericht van krijgt. De organisatie in Amerika is daar erg zorgvuldig in, en ook wij krijgen niets te horen totdat het proces echt rond is. Zodra alles is goedgekeurd krijg je van ons een telefoontje! Bovendien krijg je dan een uitgebreid profiel opgestuurd met informatie over het gastgezin en de high school waar je terecht komt. Wel is het zo dat je deze match in het Classic programma niet kan afwijzen. Als het gastgezin of de locatie niet is wat je in eerste instantie had gehoopt kun je niet zeggen: zoek maar even verder naar het volgende gastgezin. Het gastgezin waarmee je wordt gematcht is het gastgezin waar je heen zult gaan. Over het algemeen gaat dit hartstikke goed; ook als deelnemers in eerste instantie hun twijfels hadden. Gaat het na een maand in Amerika echt niet goed? Dan wordt er uiteraard naar een oplossing gezocht! Weet je van tevoren dat je wel een duidelijke voorkeur hebt? Kies dan voor het Plus of Select programma.

Waar betaal ik precies voor?

Inbegrepen bij het Classic programma zijn de begeleiding in Nederland en in Amerika, de gehele aanmeldingsprocedure, de logistieke kosten van het matchen, het verblijf bij het gastgezin, maaltijden, schoolgeld, de vlucht en de verzekering.

Wat komt daar nog bij?

Van het gastgezin wordt niet verwacht dat ze voor alle uitjes betalen. Als je naar de bioscoop of uit eten gaat, betaal je dat in principe zelf. Het is dus handig om wat zakgeld te berekenen. Het is ook erg leuk om je gastouders een keer op een etentje te kunnen trakteren. Daarnaast kosten sommige extra-curriculaire activiteiten op de high school (sport teams, clubjes, reisjes) vaak wat extra.

Wat moet ik verder nog weten?

In principe ben je nu redelijk uitgebreid geïnformeerd! Misschien is het handig om te weten dat je gedurende je jaar in Amerika verschillende partijen hebt met wie je contact op kunt nemen als je ergens mee zit. Na je plaatsing krijg je een local coordinator toegewezen. Deze medewerker van onze partnerorganisatie zul je in de eerst week van je Amerika-tijd ontmoeten, en woont meestal in de buurt. Je kunt hem of haar het hele jaar benaderen als er dingen spelen die je liever niet met je gastgezin bespreekt. Daarnaast is Interlanguage Study Abroad gedurende het hele jaar actief betrokken, en zijn wij het directe contactpunt voor de ouders in Nederland. De precieze ketting van contact wordt uitgebreid uitgelegd na aanmelding!

Omdat dit high school programma al decennia loopt is het een gladgestreken en zeer duidelijk proces. Een jaar meedraaien in een vreemd land in een vreemd gezin is voor een puber en zijn/haar ouders niet het makkelijkste principe ooit, en daarom is het fijn dat er een duidelijke procedure bij hoort. Als je dit stappenplan leest klinkt het misschien allemaal een beetje streng, maar uiteindelijk helpt de wijze waarop dit programma is georganiseerd alleen maar mee om je ervaring een prettige te maken. Op deze manier doen wij ons best om ervoor te zorgen om er een onvergetelijk jaar van te maken! Ben je klaar voor een geweldige sprong in het diepe? Maak een afspraak via de contactpagina.

Ook naar High School?

  • 35 jaar ervaring
  • 100% Nederlandse organisatie
  • Onafhankelijk dus objectief
  • Persoonlijke benadering
  • Maatwerk, zakelijk of privé
  • Studies en taalreizen wereldwijd
  • Kwaliteit gegarandeerd
  • Complete service van A tot Z