Sporten in Amerika: Deel I

Een van de vragen die we het meest krijgen tijdens gesprekken over onze programma’s in Amerika is: hoe werkt het precies met sporten in Amerika? Deze vraag is zeer begrijpelijk. Sport is a “BIG DEAL” in de VS, maar wordt op een heel andere manier beoefend dan dat je in Nederland gewend bent. Juist omdat het “systeem” zo anders werkt kan sporten in Amerika een bijzondere en unieke ervaring zijn. Daarnaast is het erg fijn om te weten hoe je tijdens je tussenjaar aan je lichamelijke beweging kunt komen, en kan sporten een fantastische manier zijn om nieuwe vrienden te maken in een land waar je niemand kent. In de serie “sporten in Amerika” sta ik stil bij de bijzondere sportcultuur van dit land, en probeer ik uit te leggen hoe jij het best je plekje kunt vinden in deze fascinerende wereld.

Voordat ik het ga hebben over hoe je zelf kunt sporten wanneer je in Amerika bent, is het handig om eerst even kort stil te staan bij hoe sport anders “leeft” in de VS dan bij ons. In Nederland werkt het ongeveer als volgt: Voetbal, voetbal voetbal, dan schaatsen, hockey en nog een beetje wielrennen. En als er toevallig een Nederlands team of een Nederlandse sporter goed presteert in een andere sport, hebben we daar ook even aandacht voor. In Amerika is het anders. Daar domineren de “grote vier” de beeldschermen in de vele “sports bars:” American football, basketball, baseball en ijshockey (ook in deze volgorde) vormen samen een sport-cyclus die 24/7 loopt. Daarnaast gaan Amerikanen er vanuit dat ze in elke sport het beste zijn, en geldt tijdens de grote evenementen zoals de Olympische Spelen dat er uitgebreid wordt gevierd, maar vooral bij goud. Historisch gezien werd voetbal geschuwd en genegeerd, maar door de wereldwijde groei van de sport is voetbal ook in Amerika “up-and-coming.” Het is ietwat kort door de bocht, maar dit is een grove samenvatting van de Amerikaanse sport-kijk cultuur. Dat is leuk en aardig, maar hoe zit het nu precies met het beoefenen van een sport?

Het is een beetje “cheesy” om te zeggen, maar soms is Amerika inderdaad een “land van extremen.” Op sport-gebied is dat in ieder geval wel het geval. In Nederland zijn er heel veel mensen die “een beetje sporten.” Deze groep brengt af en toe een bezoekje aan de sportschool, schiet anderhalve keer per week een balletje bij heren 12 van de plaatselijke voetbalclub, of vormt gezellig een hockeyteam met de maiden. En wat je ook doet, je gaat er natuurlijk op de fiets naartoe! Daardoor is, over de gehele linie, Nederland redelijk gezond. Ik chargeer een beetje, maar in Amerika is sporten een wat radicalere keuze. Of je bent een sporter (jock, athlete) of je bent dat niet. Of je eet salades, drinkt ginger shots en gaat meerdere keren per week naar “the gym,” of je gaat helemaal niet. De kans dat je toekomstige Amerikaanse vrienden aan een van deze uiteinden zitten is relatief groot. Ik weet niet wie eerder was, de kip of het ei, maar wat ik wel weet is dat het Amerikaanse sportsysteem voor een heel groot deel bijdraagt aan deze bijzondere tweedeling. Voor ons Nederlanders kan het daardoor een uitdaging om goed in te schatten hoe je op jouw niveau kunt gaan sporten tijdens je verblijf in Amerika.

Nu je een beetje bekend bent met de Amerikaanse sportcultuur staan we in het volgende deel stil bij sporten tijdens het high school programma. Daarna zal ik ook college sports behandelen, en bespreken hoe je kunt bewegen buiten de grenzen van je school.

Tenslotte nog een klein (maar zeer relevant) verschil: helaas voor de heren, maar “field” hockey is in de VS bijna uitsluitend een sport voor dames. Misschien kun je lacrosse proberen, de zeer fysieke combinatie van hockey en American football die op veel high schools en universiteiten fanatiek wordt beoefend!



Wil jij ook naar Amerika?

  • 35 jaar ervaring
  • 100% Nederlandse organisatie
  • Onafhankelijk dus objectief
  • Persoonlijke benadering
  • Maatwerk, zakelijk of privé
  • Studies en taalreizen wereldwijd
  • Kwaliteit gegarandeerd
  • Complete service van A tot Z